Cserjék

CSERJÉK

Az elfoglalt kertész számára a cserjék ideális növények, mert jóval kevesebb gondozást igényelnek, mintha évelő vagy egynyári növényekből ültetnénk szegélyágyazatot. Virágzó és többszínű cserjék gondos összeválogatásával kertünk egész évben színes és változatos marad.

NÖVÉNYEK KIVÁLASZTÁSA

Cserjének nevezzük azt a növényt, amelynek ágai a talaj közelében tartós vázat képeznek. Lehet örökzöld vagy lombhullató, és levelei , virágai vagy termései miatt ültetjük. Olyan cserjét válasszunk, amely hosszú távon díszíti kertünket.

  • Örökzöldek

Az örökzöldek egész éven át kertünk alapdíszei lehetnek. Előnyük, hogy nem hullajtják le leveleiket. A tarka levelű fajták élénk színeikkel az egyhangú téli napokat is hangulatossá teszik. Erre jó példa többek közt az Euonymus japonicus  ‘Ovatus Aureus’ és a Skimmia japonica ‘Rubella’.

  • Lombhullató cserjék

Az ősszel leveleiket lehullató fajták az évszakokkal együtt változva variálják kertünk összképét. Sok közülük pompás színekben tündököl lombhullatás előtt, mások csupasz ágaikkal nyújtanak érdekes látványt télen. Meg kell említenünk közülük az Acer palmatum atropurpureum-ot és a Corylus avellana ‘Contorta’ fajtáját.

  • Virágzó cserjék

Az év minden hónapjára jut egy-egy virágzó cserje. Bizonyos fajoknál a metszést az év meghatározott időszakában kell elvégeznünk ahhoz, hogy virágzásuk a legteljesebb legyen, ezért vásárlás előtt is már pontosan kell tájékozódnunk a metszéssel kapcsolatos teendőkről. Ebbe a kategóriába tartozik a Mabonia aquifolium, az Escallonia ‘Apple Blossom’ és a Hebe ‘Autumn Glory’.

  • Díszes termésű cserjék

A növények késő nyártól egészen télig hoznak látványos terméseket. E cserjék közé tartozik a Piracantba ‘Orange Glow’ a Viburnum davidii és a Coloneaster conspicuus ‘Decorus’.

A CSERJÉK GONDOZÁSA

Ültetés után a cserjékkel nem kell túl sokat foglalkoznunk. Legtöbbjük mélyen legyökerezik , ezért normális esetben nem is kell őket öntözni; tavasszal a talajt nedvesen tartó mulcsréteg azonban elősegíti a víz megtartását, és a gyomnövényeket is távol tartja. Sok cserjét nem kell rendszeresen metszeni; mások csak akkor igényelnek visszametszést, ha már kinőtték a helyüket. Az év első felében virágzó cserjék virágaikat az előző évi vesszőkön hozzák, melyeket virágzás után harmadánál, felénél azonnal vissza kell vágni. A nyár közepén virágzó cserjék már az új hajtásokból hozzák virágaikat. Ezeknél a nyugalmi időszak végén kell a régi szárakat visszametszeni, hogy új hajtások képzését serkentsük.

Scroll to Top