Sövények

SÖVÉNYEK

Sövénnyel hatásos térválasztókat és szegélyeket hozhatunk létre, mely lágyabb, és sokszor mutatósabb is egy falnál vagy kerítésnél. A sövény gondozását sokszor igen idő- és munkaigényes feladat, de léteznek minimális karbantartást igénylő növények is.

A SÖVÉNYNÖVÉNY KIVÁLASZTÁSA

Növényválasztás előtt gondoljuk át, mire használjuk a sövényt – lehet, hogy jobban járunk egy kevesebb karbantartást igénylő műszaki létesítménnyel, például egy kerítéssel. A sövény lombozatával , virágzatával és termésével viszont mutatós térelválasztóként funkcionálhat . Számos sövénynövény változik az évszaknak megfelelően, mindig új színbe öltöztetve kertünket. A szélfogóként is szolgáló sövények – különösen a lombhullató fajták – még a zárt falaknál vagy kerítéseknél is többet érnek . A sövények lehetnek formára nyírtak vagy kötetlen jellegűek. Ez függ kertünk stílusától, bár a kötetlen jellegű sövényekkel általában kevesebbet kell foglalkozni. A formára nyírt sövényeket folyamatosan kell gondoznunk, ami elég időigényes feladat. A kötetlen jellegű sövényeket is kell nyírni, ám jóval kevesebb rendszerességgel és precizitással

SÖVÉNY ALTERNATÍVÁK

Egy sövény térelválasztóként, kerítésként és szélfogóként egyaránt funkcionálhat. Az elfoglalt kertész számára azonban talán érdemesebb más térelválasztási megoldások után nézni. Ilyen a téglafalrács és a kerítés. A kettő kombinálható is, például alacsony növény mögé magasabb rácsot helyezünk.

  • Téglafal

A hagyományos téglafal felhúzásához szakértelem szükséges, de a ma már kapható speciális falazóelemekkel bárki könnyen és gyorsan el tudja végezni a munkát.

  • Rács

A kerítésnél rövidebb élettartamú rácsot egyszerű felállítani. A hagyományos rácsokat mogyoróvesszőből készítik , de ma már fűzvesszőből, nádból vagy bambuszból összeállított rácsokhoz is hozzá lehet jutni.

  • Kerítés

A fagerendából készült tartóoszlopokat feltétlenül kezeljük le favédőszerrel. A betonoszlopok hosszabb élettartamúak. Az oszlopokat rögzítsük erősen a talajba: fém leszúrócsúcsok alkalmazásával könnyebb dolgunk van, mint ha betonba öntenénk az oszlopokat.

A SÖVÉNY GONDOZÁSA

A sövényt rendszeresen kell nyírnunk ahhoz. hogy megőrizze formáját. A vágás mértéke a növény típusától és a kívánt hatástól függ.

  • Lehetőleg olyan sövényt válasszunk, amit csak egyszer kell nyírni egy évben.
  • próbáljunk növekedés-szabályzó oldatot használni: egyes fajtáknál elérhetjük, hogy ritkábban kelljen metszenünk, a sövény pedig sűrűbb lesz.
  • Egyszerűbb a sövény nyírása, ha mellette egy sávban kőburkolat van , és nem a földön vagy a füvön kell járnunk.
  • Metszőolló helyett érdemes motoros sövénynyírót használnunk. Balesetek elkerülése végett mindig legyen megszakító a gépen.
  • Ha alacsonyra hagyjuk a sövényt, nem kell létrát használnunk nyíráskor. Ezzel egyszerűbb lesz a feladat.
Scroll to Top