Kavicságy

KAVICSÁGY

Szabálytalan alakú területek ideális burkolóanyaga a kavics, ami ráadásul olcsó, gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A kötetlen és a kötött formájú kertek stílusához egyaránt ideális. Más felülettakaró anyagokkal együtt is alkalmazható – kőburkolattal, téglával keverve látványos mintákat kaphatunk. Gondozása mindössze abból áll, hogy néha-néha ki kell gyomlálni.

A FELÜLET ELŐKÉSZÍTÉSE

  • A kavics megválasztása

Meglepően sok színű, stílusú és méretű kavicsol lehet kapni. Beszerezhetők közvetlenül kőbányákból,
építőanyag -telepekről vagy kertészeti szaküzletekből. A szürkétől, mézbarnától kezdve a rózsaszínen, a vörösön át egészen a szürke-fehér foltosig minden színben kaphatók Nagyságuk, formájuk ugyancsak változatos: a cukorborsó nagyságú kavicsokat az időjárás és a tenger formálta apró, sima, gömbölyded kövekké. A mészkőzúzalék éles, szögletes kőtörmelék.

  • A talaj előkészítése

A kavicságy alapja legyen szilárd, de jó vízelvezetésű. Készítsünk 8 cm vastagságú alapozóréteget rostált kavicsból, majd hengereljük le. Ez a réteg segít megakadályozni a gyomnövények előtörését. A kavicsfelület szélére erős tégla- vagy cserépszegélyezés szükséges, hogy azt egyben tartsa.

  • A kavics elterítése

Gereblyézzük el egyenletesen a kavicsot körülbelül 2,5 cm vastagságban. Ekkora vastagsággal egy 20 négyzetméteres területhez 0,7 négyzetméternyi kavicsra van szükség.

BURKOLÓANYAGOK KOMBINÁLÁSA

A kavicsot más burkolóanyagokkal kiválóan lehet vegyesen használni. A kombinálással megtörhetjük a nagy területű szilárd talajtakaró felületek durva és uralkodó hatását. Rakjunk le kőlapokat szabályos alakzatban, de egymástól különállóan, közéjük szórjunk kavicsot. A kőlapok akár lépőkövekként is szolgálhatnak a kaviccsal leszórt úton. A kavicsot igen látványosan lehet deszkával is kombinálni, mintha a deszkák “pihenőhelyek” lennének a kavicsmezőn. A különféle anyagok közti kontraszt, vagy éppen lágyabb hatás eléréséhez használjunk különböző színű kavicsokat. A kavicsot növényekkel is lehet kombinálni, melyek a kavicságyból nőhetnek ki. Alakítsunk ki tengerparti kertet – tengerparti kavicsba ültessünk tengert idéző kékeszöld lombú növényeket. Jobban járunk, ha először a növényeket ültetjük el, majd csak azután szórunk köré kavicsot.

Scroll to Top