Füvesítés

GYEP LÉTESÍTÉSE

Bár a gyep több gondozást igényel, mint más talajtakarók, megéri a fáradozást. A fű megnyugtató látvány számunkra. Puha, akár mezítláb is nyugodtan lépkedhetünk rajta. Virágaink, növényeink természetes kiegészítője. Gyeptéglák lerakásával rövid időn belül gyönyörű gyephez juthatunk.

GYEPTÉGLA VAGY FŰMAG?

Az elfoglalt kertész számára a gyeptéglákból épített gyep jóval praktikusabb a fűmagból vetett gyepnél – azonnali eredményt hoz, és kevesebb gondozást is igényel kezdetben. Hátránya azonban az, hogy a gyeptéglák minősége rendkívül változó, és drágább is a fűmagnál A mezei gyeptéglák szántóföldekről származnak, és igaz, hogy olcsón beszerezhetők, de rossz minőségűek , és tele vannak gyomnövényekkel. Rendelés előtt próbáljunk mintát kérni. Általában átlag méretű , 100x30cm-es, három részbe összehajtott téglalapokban kaphatók (nálunk a kisebb méretű gyeptéglák terjednek el). A magról nevelt gyeptégla kiválóan alkalmas kerti gyep készítésére, mivel igen jó minőségű – viszont drága is. Rendszerint vékonyabb mint a mezei változat. hosszú tekercsben kapható.

A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE

A talaj gondos előkészítésével járó bajlódás hosszú távon hozza meg eredményét. Később időt és energiát takaríthatunk meg vele. A területet tisztítsuk meg mindenféle fűtől, gyomtól, kőtörmeléktől. Előfordulhat, hogy gyomirtóra- például glyphosát tartalmú szerre -, vagy lángszóróra is szükségünk lehet az összes gyom kiirtásához. Az évelő növények, többek között a pitypang és a lórom gyökereit feltétlenül el kell távolítanunk. Alaposan ássuk fel a területet; géppel ezt gyorsan és egyszerűen elvégezhetjük. A talaj felszínén törjük szét a nagyobb földdarabokat

GYEPTÉGLA LERAKÁSA

Egyenes vonalban terítsük le a gyeptéglatekercset. A csíkokat eltolt elrendezésben helyezzük szorosan egymás mellé és mögé, hogy a lehető legjobban összeálljanak.

 

ÍV KIVÁGÁSA

A téglalap alakúra lerakott gyep széleinek kerekítését a következő lépésekben végezhetjük el. Mindössze egy kis homokra, zsinórra, egy műanyag pohárra, egy fadarabkára, egy félhold alakú szegélyvágóra és ásóra lesz szükségünk.

1 Szúrjuk a fadarabkát a fűbe, és kössük hozzá a zsinórt. A zsinór másik végét rögzítsük egy lyukas műanyag pohárhoz. A poharat töltsük meg homokkal. Húzzuk ki feszesre a zsinórt , és a homokkal jelöljük ki az ívet.

A homokcsíkot követve a félhold alakú szegélyvágóval metsszük át a gyeptéglát. Az ásóval távolítsuk el a felesleges gyeptégladarabokat, melyeket felhasználtunk a komposztba.

 

A GYEPTÉGLA LERAKÁSA

A gyeptégla lerakásának legalkalmasabb ideje az ősz, ám enyhe téli vagy kora tavaszi időben is elvégezhetjük. Figyeljünk arra, hogy a gyeptégla szállítása két napon belül megtörténjen, mert különben tönkremegy.

  • Jó erősen tapossuk meg a talajt, majd gereblyézzük át, hogy ne maradjanak benne csomók vagy gödrök. Szórjunk általános tápanyag őrleményt a talaj felszínére, hogy a gyeptéglák minél jobban legyökeresedjenek.
  • Fadarabkával és zsinórral jelöljük ki a területet. Ha szabálytalan alakzatban szeretnénk lerakni a gyeptéglát , használjunk kerti tömlőt a kijelöléshez. A gyeptégla halomhoz közeli részen kezdjük a lerakást, a kijelölt széleket is fedjük le. Gereblye fejével döngöljünk meg minden egyes téglát, és rakjuk le őket szorosan egymás mellé.
  • Rakjuk le a következő csík gyeptéglát az előző mellé, a frissen lerakott gyeptéglára helyezzünk egy pallót, azon álljunk. A széleket nyomjuk minél közelebb egymáshoz. A gyeptéglákat eltolt elrendezésben helyezzük egymás mellé, mintha egy téglafalat építenénk.
  • Az összeeresztésekhez szórjunk kevés vályogtalajt, majd öntözzük meg a területet, hogy jól összekapcsolódjanak a gyeptégladarabok. A szélek elkészítését egy-két nap elteltével végezhetjük el, nehogy felszakadjanak a gyeptéglák.
Scroll to Top