Rózsák

Rózsák

Annak ellenére, hogy a rózsák a legismertebb és legnépszerűbb kerti növények közé tanoznak, elterjedt róluk az a nem éppen valós hír, hogy nehéz őket nevelni. A rózsanevelésben elért eredmények segítik leküzdeni ezt az előítéletet. Mindenesetre, ha megfelelő fajtákat választunk, a rózsák csaknem ugyanolyan könnyen nevelhetők, mint bármely más cserje.

A RÓZSÁK KIVÁLASZTÁSA

Hagyományos értelemben a rózsák a nehezen nevelhető növények közé tartoznak. Virágzási időszakuk rövid, kártevők, betegségek könnyen megtámadják őket, és speciális metszést igényelnek A modern fajtáik azonban már sokkal könnyebben gondozhatók; többségük erős növekedésű, ismétlődően virágzik, és ellenáll a kártevő rovaroknak.

  • Betegségekkel szembeni ellenálló-képesség

A fabreás levélfoltosság és a lisztharmat gyakori gombás betegségek, melyek egy-egy időszakban megtizedelhetik növényeinket. A betegségektől szemben ellenálló fajtáknál kisebb a valószínűsége ennek. Ha mégis szükséges valamilyen kezelés, kényelmesen és gyorsan védekezhetünk, ha spray-t használunk.

  • Virágzási időszak

Sok régi típusú rózsa mindössze csak egyszer, nyár közepén hoz gyönyörű, ám rövid ideig nyitó virágokat. Ezeknél ma már értékesebbek az egész nyáron ismétlődően virágzó fajták.

  • Rózsafajták

A különböző típusú rózsafajták eltérő gondozást kívánnak. A parkrózsák általában nem igényelnek semmiféle gondozást, csupán az elhalt vagy gyenge hajtások lemetszése szükséges. A talajtakaró rózsafajtákat a gyomnövények visszatartása végett érdemes virágágyakban nevelni, míg az alacsony patio-rózsák szépen mutatnak virágládákba ültetve, valamint vegyes virágokból álló szegélyekbe is kiválók.

A RÓZSÁK GONDOZÁSA

A rózsák nem igényelnek speciális gondozást. A teljes virágzás elérése érdekében a teahibrideket és a
floribunda fajtákat kora tavasszal kell megmetszeni. A hajtásokat fele hosszúságúra vágjuk vissza.
Tavasszal adagoljunk számukra rózsa-tápoldatot. A kártevők és betegségekkel szemben használjunk spray-t. Az elhervadt virágok eltávolításával elősegíthetjük a virágzást.

Scroll to Top