A növények gondozása

A növények ültetés után is igényelnek bizonyos fokú gondozást. Ez azonban nem jeleni túl nagy terhet azok számára sem, akiknek nincs elegendő idejük a kertészkedésre. Az alábbi tanácsok segítségével a talajt jó minőségben tudjuk tartani, ami biztosítja, hogy növényeink minimális energiaráfordítás mellett is képesek erőteljesen fejlődni.

ÖNTÖZÉS

A növények fejlődéséhez elengedhetetlen a víz. A növény részei a gyökereken keresztül áramló víz révén jutnak a tápanyagokhoz. A megfelelően gondozott talaj növények számára elegendő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

  • Egyedi növények öntözését legegyszerűbben permetezőrózsás öntözőkannával lehet végezni. A kisebb területen elhelyezkedő növényállományt szórófejjel ellátott tömlővel öntözhetjük hatékonyan és gyorsan. Automata permetezőrendszert is létesíthetünk, leginkább ezzel tudunk időt megtakarítani. A kerti csaphoz rögzített programozható vízadagoló műszer egy vékony vezetékrendszeren keresztül meghatározott mennyiségű vízet szállít a növényekhez, ahol azt vagy szétpermetezi, vagy cseppekben adagolja.
  • Száraz időszakban csak az egynyári tartóedényben nevelt és az újjonnan elültetett növények igényelnek öntözést. Este öntözzünk, amikor a víz lassabban párolog el a talaj felszínéről. Ügyeljünk arra, hogy a víz egészen a növény gyökérzetéig eljusson.

Tápanyagellátás

A növények egészséges fejlődéséhez három alapvető elem szükséges: nitrogén (N), mely dús, erős levélzetet eredményez; kálium (K), mely elősegíti a virágzást és a termést, valamint a fás szárak megerősödését; foszfor (P), mely a gyökeresedéshez fontos. Egyéb elemek többek közt a magnézium (Mg), kisebb mennyiségben szükségesek a növények fejlődéséhez.

Attól függően használjuk a műtrágyákat, hogy mit szeretnénk növényeinknél elérni. Tavasszal, a téli pihenőidőszak utáni regenerálódásához és a lombosodáshoz magas nitrogéntartalmú műtrágyára van szükség. A hosszú virágzási idejű növények – rózsák, muskátlik és egynyári növények – magas káliumtartalmú műtrágya hatására hosszabb ideig virágoznak. Magas foszfortartalmú tápoldatot télen érdemes használni, amikor a növények gyökérképződése a hangsúlyosabb.

  • Vízben oldódó műtrágyák: A vízben oldódó műtrágyákat a gyökérhez minél közelebb kell öntenünk, hisz a növény így jut leghamarabb hozzájuk. A tápoldat egy része azonban a vízzel együtt a talaj mélyebb rétegeibe szivárog.
  • Poralakú és granulált műtrágyák: A poralakú műtrágyák könnyen feloldódnak a talajban, ha azt a növény körül fellazítjuk. A lassan oldódó műtrágyákat filmréteg vonja körül, mely lebomlik, ha a talaj adott hőmérsékletre melegszik. Néhányuk hatása három hónapig, másoké hosszabb ideig is eltart.
  • Lombtrágyák: A levelekre permetezett tápoldatok hatására a növény azonnal a tápanyagokhoz jut. Egy váratlan hideg időszak után a növényeinket szinte pillanatok alatt újjá varázsolhatjuk ezekkel a műtrágyákkal. A falakra, kerítésekre kúszó növény azonnal a tápanyagokhoz jut. Egy
Scroll to Top