Kerti Komposztálás

KERTI KOMPOSZTÁLÁS

Kiváló komposztot kapunk, ha a kerti hulladékot halomba gyűjtjük, mely lebomlás után gazdag, termékeny anyaggá változva javítja a kert talajának minőségét, és környezetkímélő módon táplálja növényeinket. Néhány alapvető szabály betartásával gyorsan, könnyedén, kevés energiabefektetéssel hasznosíthatjuk az amúgy felesleges kerti hulladékot.

A KERTI KOMPOSZT TARTALMA

Szinte mindenféle szerves eredetű anyagból (amely egykor élő anyag volt) készíthetünk komposztot, bizonyos növények azonban jobban megfelelnek erre a célra, mint mások.

  • Kerti hulladékok

Szinte minden lágyszárú, zöld növény- beleértve a gyomnövényeket is – komposztálható. Felhasználhatjuk a lenyírt füvet is egyéb, lazább összetételű növényekkel keverve.

  • Háztartási hulladékok 

Kiváló minőségű komposztot készíthetünk érett gyümölcsök és zöldségek tisztításakor keletkezett maradékokból, tealevélből, őrölt kávéból, összezúzott tojáshéjból, valamint a háziállatok helyének takarításakor keletkező maradványokból.

  • Gazdasági udvarból származó hulladékok

Az állati eredettű trágya kiváló aktivizáló anyag. Egy keveset felhasználhatunk a régi szalmából és az alomból is.

  • Komposztálásra nem alkalmas anyagok

A futónövények – többek közt az apró szulák és a tarackbúza -és a vastag karógyökerű növények- mint a pitypang – nem alkalmasak komposztálásra, mivel ezek a komposztálási folyamat során általában nem bomlanak le. A már magjukat hullató gyomokit se használjuk fel. Ne keverjünk be főtt ételmaradékokat sem, vagy bármi olyan ételt, amely tejterméket vagy húst tartalmaz, mivel ezek a férgeket csalogatják. Kerüljük a fás anyagokat is, mert lebomlásuk túl sokáig tart.

KOMPOSZTLÁDÁK

Komposztálást érdemes speciális komposztládákban végezni, mivel így gyorsabban bomlanak a hulladékok, és a kertünk sem fog elhanyagolt állapotúnak látszani. E célra számos gyártmány kapható: fából készült, műanyag, összeszerelhető, illetve már előre összeállított fajta. Olyan ládát válasszunk, amelyet könnyű összerakni. Nézzük meg azt is, hogy mennyi hely van benne, és mekkora helyet foglal el.

KOMPOSZTKÉSZÍTÉS

Ahhoz, hogy sötétbarna, morzsás, édeskés szagú komposztot nyerjünk , a hulladékokat nedves, meleg helyen kell tartanunk, mely kedvez a természetes körülmények között előforduló mikroorganizmusoknak.

  • Lehetőség szerint apróbb és a nagyobb darabos részeket keverve, rétegesen halmozzuk fel a hulladékot.
  • A lebomlási folyamat gyorsítása érdekében szórjunk – az útmutatót betartva – komposztaktiválót a rétegek közé. Friss állati trágyával hasonló eredményt érhetünk el.
  • Szórjunk a hulladékra egy maréknyi kerti meszet a halom savasságának csökkentése érdekében; a mikroorganizmusok így hatékonyabban tudnak maid dolgozni.
  • !·la a láda meglelt, takarjuk le, hogy a meleg ne szökjön ki, és ne essen bele az eső. Három-hat hónapon át hagyjuk így (a lebomlás nyáron gyorsabb , mint télen).

 

A HULLADÉKOK ÖSSZEGYŰJTÉSE

A nagyobb méretű hulladékokat feldarabolva tegyük a komposzthalomba Kaphatók erős kerti vágószerszámok, de nagyobb kerti munkákhoz egy-egy hétvégére bérelhetünk is ilyeneket A speciális hulladékok összegyűjtését bérelhető konténerekbe tanácsos elvégezni, mivel a kerti hulladékokat a rendszeres hulladékgyűjtés során általában nem szállítják el a szemétlerakó telepekre. Egyes száraz hulladékot el is égethetünk, bár ez elég időigényes, mivel a tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagynunk.

Scroll to Top