Fák

FÁK

A fák- magasságukkal, állandóságukkal és lombozatukkal- valódi értéket képviselhetnek kertünkben. Elültetésük után szinte alig kell foglalkozni velük. Mindenesetre fontos, hogy megfelelő méretű és formájú fákat válasszunk kertünkbe. Gondosan ki kell választanunk a megfelelő helyet is a fának- egy rossz helyre ültetett fa később sok felesleges munkát okozhat.

ALAK ÉS MÉRET

Ha vagyunk olyan szerencsések, hogy nagy kerttel rendelkezünk, szinte bármilyen fát ültethetünk. Ha kertünk kicsi, a választható fák száma már korlátozott. A a magas fák túlságosan beárnyékolják a kertet, elvonva a fényt, a tápanyagokat és a nedvességet a többi növénytől. Károkat okozhatnak a közeli házakban, különösen, ha agyagos a talaj. Ne ültessünk sűrű levelű örökzöldeket és gyorsnövésű, széles lombkoronájú fákat (például fűzfát , nyírfát) sem. Problémamentes fák választásához az alábbi tulajdonságokat vegyük figyelembe.

  • Végleges magasság

Nehéz pontosan meghatározni, hogy egy fa teljes magassága mckkora lesz, hiszen ez a növekedését meghatározó feltétektől nagymértékben függ. A legtöbb faiskolában azonban meg tudják mondani, hogy egy fa 5-10 év után körülbelül milyen magasságot ér cl. Bár a magas fákat rendszeres metszéssel alacsonyan lehet tartani, ez felesleges időt és energiát jelentene, és ráadásul a fa formáját is tönkretennénk vele.

  • Habituskép

Egy olyan fa, mely több szempontból is érdekes, igazán megéri a rá szánt földterületet a kertben. Nagyon sokféle, változatos alakú, színes levelű, látványos törzsű, virágzatú és termésű lehet kapni.

  • Örökzöld vagy lombhullató faj

A lombhullató fák ősszel inkább kellemetlenséget okozhatnak nekünk – a töménytelen mennyiségű levelet nem könnyű összeszedni az utakról, a gyepről és a kerti tavakból. A kisebb levelű fajták, például a nyírfa ( Betula), azonban nem okoznak ekkora gondot.

A FÁK ÜLTETÉSE

Olyan fákat vásároljunk, melyeket már alakítottak, így ültetés után minimális metszést igényelnek. A kertészetben nevelt fákat az év bármelyik szakaszában ellehet ültetni, bár ősszel erednek meg a leggyorsabban.

  • Ültetés előtt készítsük elő a talajt; a gödör aljára szórjunk kerti komposztot vagy talajjavító szert.
  • A ládákban nevelt fákat alul és felül is meg kell támasztanunk, míg le nem gyökereznek. Az új fát lássuk el karóval, hogy megtartsa a törzset, míg a növény meg nem gyökerezik. A karót a fa elültetése előtt verjük a földbe, hogy ne sértsük meg a fa gyökereit.
  • Ha a fa karóval nincs megtámasztva ültetés előtt, rögzítsünk mellé egy vékony nádpálcát, mely a törzset és magát a fát egy hegyes karóhoz képest kevésbé sérti fel.

MEGGYÖKEREZETT FÁK

A már meggyökerezett fák többnyire problémamentesek, csupán néha szükséges időt szakítani gondozásukra ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek.

  • A fák karóhoz rögzítésének ellenőrzése 

Távolítsuk el a rögzítést, ha az szorítja vagy feldörzsöli a fa törzsét. Támasztó karóra a fáknak növekedésük első két-három évében van szükségük.

  • Törött vezérhajtások kicserélése

A fák vezérhajtása könnyen megsérülhet. Ha eltörik, deformálódik a fa formája. A sérült vezérhajtást
vágjuk vissza a legközelebbi élő hajtásig, amely a kívánt irányban nő. A többi közelben lévő, a vezérhajtással vetélkedő hajtást távolítsuk el. Előfordulhat az is, hogy az új vezérhajtás mellé rögzítenünk kell egy nádpálcát, mely egyenesen tartja. Ha a hajtás már megerősödött, a pálcát elvehetjük mellőle.

  • Az elszáradt vagy megbetegedett ágak lemetszése

Metszőollóval vagy ágvágó fűrésszel vágjunk le minden elszáradt vagy beteg ágat a fáról.

Scroll to Top