szegélyezés

SZEGÉLYEZÉS

A gyepek többsége néha-néha elnyűttnek , elhasználtnak tűnik, főleg, ha nagy igénybevételnek van kitéve. A gondozott szegélyezés rendezettebb hatást kölcsönöz a gyepnek. Szerencsére a tönkrement szegélyeket gyorsan ki lehet javítani, és utána sem kell túl sok munkát és időt fordítanunk rá.

ÚJ SZEGÉLY KÉSZÍTÉSE

Ha új szegélyt szeretnénk készíteni – például, ha bővítjük
a virágágyat -, egy pallóval jelöljük ki a helyét, majd félhold alakú szegélyvágóval metsszük végig. Így közben nem sérül meg a szegély attól, hogy
rálépünk.

AZ EGYENETLEN SZEGÉLY RENDBEHOZÁSA

A gyep széle könnyen egyenetlenné válik. Rendbe hozása egyszerű feladat.

  • Félhold alakú szegélyvágóval a gyeptégla széléből metsszünk ki egy négyzet alakú részt mely az egyenetlen szegélyt is magába foglalja, és emeljük ki.
  • Forgassuk el úgy a gyeptégladarabot, hogy az egyenetlen oldala belülre kerüljön. Így az lesz a külső széle, ami eddig belül volt.
  • Haladjunk végig az egész területen, majd végül szórjuk be újból fűmaggal. A végeredmény: rendezett, egyenes szegély.

A FŰNYÍRÁST MEGKÖNNYÍTŐ SZEGÉLY ELKÉSZÍTÉSE

Gyorsabb és egyszerűbb a fűnyírás, ha van szegély a gyep mentén, és a gyep szélének gyakori kiigazítását is elkerülhetjük Szegélyezéshez használhatunk mészkövet, de egy sor téglával is kirakhatjuk a fű szélét. Rugalmas műanyag vagy fém szegélyező csíkkal is megvédhetjük a széleket, melyek lerakása igen egyszerű. Alkalmazhatunk szegélyező lapokat, vagy élükre állított hosszabb betonelemeket.

  1. A szélekről kézi gyomlálóval távolítsunk el mindenféle gyomnövényt. A gyep szélén ássunk egy 5-8 cm széles sávot.
  2. Töltsük meg mészkővel. Ügyeljünk arra, hogy szintje a gyep szintje alatt maradjon egy kicsivel, hogy fűnyíráskor ne szedjük fel a kavicsokat.
Scroll to Top