Kúszónövények

KÚSZÓNÖVÉNYEK

Ezek a hihetetlenül sokoldalú növények képzeletet felülmúlóan változatossá teszik kertünket A támasztékként szolgáló kerítések, garázsok és falak mentén kúszónövények színeikkel, szerkezetükkel gazdagítják kertünk összképét.

KÚSZÓNÖVÉNYEK VÁLASZTÁSA

A kúszónövények élő függönyként szolgálnak egyhangú garázsfalak , kopasz téglafalak és kerítések takarásához. Hatásosan alkalmazhatók földtöltéseken gyomnövények elleni talajtakaróként is, csakúgy, mint extra függőleges dimenzió megteremtésével ott, ahol a növénynevelésre alkalmas felület korlátozott. A kúszónövények változatos módon kapaszkodnak.

  • Kacsokkal kapaszkodó növények

Ezek a kúszónövények kaccsá módosult levélnyelekkel (iszalag), levélkékkel (szagos lednek), illetve ágakkal (golgotavirág) kapaszkodnak szorosan a támaszték köré.

  • Támaszkodó kúszónövények

Azok a cserjék, melyek nem képesek magukat a támasztékhoz rögzíteni, szárukkal támaszkodva emelkednek felfelé. Ezek közé tartoznak olyan elhajló szárú fajok mint a téli jázmin és néhány  iszalag .

  • Léggyökerekkel vagy tapadókorongokkal kúszó növények 

Bizonyos növények, mint a borostyánok és a tapadó vadszőlő léggyökerekkel vagy tapadókorongokkal kapaszkodnak.

  • Csavarodó szárral kapaszkodó kúszónövények

A lilaakáchoz és a japán lonchoz hasonló kúszónövények hajtásai rácsavarodnak a támasztékra.

  • Kampós tövisek

A murvafürt és néhány más növény kampós tövisekkel akaszkodik bele a gazdanövény kérgébe.

KÚSZÓNÖVÉNYEK ÜLTETÉSE

Telepítéskor ügyeljünk arra, hogy az idővel terjedelmessé váló növények nagy mennyiségű vizet és tápanyagot igényelnek majd. Öntözzük bőven a növényt, míg meg nem ered, és tápoldatozzuk rendszeresen.

  1. A növényt a faltól 30 cm távolságra ültessük. A hajtások csúcsa a fal felé, a gyökerek a kert felé irányuljanak, így a növény elegendő nedvességhez jut.
  2. Öntözzük meg jól a gyökérlabdát, majd temessük be az ültetőgödröt. A legerősebb hajtás mellé helyezzünk karót, és rögzítsük hozzá a hajtást. Használjunk hozzá kerti zsineget.
Scroll to Top