A gyep nyírása

A GYEP NYÍRÁSA

Az, hogy gyepünket milyen gyakran nyírjuk, függ a típusától, a időjárástól, és persze saját ízlésünktől. Van, aki a bozontos, egyenetlen gyepet is elviseli, míg más egész nyáron gondosan “manikűrözött” gyepet szeretne látni maga körül.

Fűnyírás

Rendszeres fűnyírással a gyep dekoratív és jó minőségű lesz. A gyakori nyírást a durva fű és sok gyomnövény nem bírja, és kipusztul, teret hagyva a finomabb fűszálaknak. A gyakori fűnyírás azonban igen időigényes munka, így bármi, amivel gyorsíthatunk ezen, hasznos segítségnek számít az elfoglalt kertész számára

  • Lassan növő fűfélék

Léteznek olyan lassan növő fafélék, melyek nem igényelnek gyakori nyírást, minőségük mégis megmarad. Leginkább fűmagból lehet ilyen gyepet készíteni.

  • Megfelelő fűnyíró

A fűnyírás a gyephez leginkább megfelelő géppel sokkal gyorsabban elvégezhető. Egy könnyűszerkezetes fűnyíró géppel, egyszerűbb olyan gyepen dolgozni. ahol sok a hajlat, ahol nehéz a széleket nyírni. Hosszúszálú, kemény fűszálak esetében viszont többet érünk el egy forgókéses fűnyíróval. mint egy hengerkéses típussal.

  • Gyakori nyírás

Ha rendszeresen nyírjuk a füvet, akkor a levágott fűszálvégek nyugodtan a gyepen hagyhatók, nem szükséges összeszednünk. Ezzel jócskán spórolhatunk időt. Hosszabb fűszálak esetén erősebb gépet használjunk, mely fel tudja aprítani a füvet, és így ez is rajta maradhat a gyepen.

  • Nyírási magasság

A füvet általában nem érdemes 2,5 cm-nél kisebbre vágnunk. Így még zöld marad, és a kopást is jól bírja.

  • Formázás

Téglalap vagy négyzet alakú pázsitokon könnyen vághatunk egymással párhuzamos csíkokat, ám ezek végeinél sokat kell forgolódnunk Enyhén ívelt vagy kör alakú gyepnél gyorsabban végzünk, ha folyamatosan, befelé haladva vágjuk le a füvet.

  • Ne csíkozzunk

A gyepbe hátsó hengerekkel ellátott fűnyírókkal tudunk csíkokat formázni. Néhány forgókéses fűnyírónak is vannak hátsó hengerei, de ez inkább a hengerkéses gépekre jellemző. A csíkozás nagyon jól mutat, de a rendezett, egyenletes csíkok kialakítása időigényes.

  • Tápanyag-ellátás, öntözés

A tápanyagok javítják a gyep minőségét, hatásukra gyorsabban nő a fű. Használatukat azért ne vigyük túlzásba, mert azt vonja maga után, hogy még gyakrabban kell füvet nyírnunk. A tavasszal alkalmazott, lassan oldódó tápanyagok fokozatosabban, hosszabb ideig hatnak. Száraz, nyári időben öntözés hatására szintén gyorsabban nő a fű, bár az öntözés gyakran felesleges. A kiégett, barna gyeptégla is hamar kizöldell újra, ahogy leesik az eső.

  • Szegélynyírás

A szélek nyírásához használjunk sorvezető szalagot.

Scroll to Top