Talaj javítása

A talaj szerkezetét jelentős mértékben lehet javítani néhány egyszerű és gyorsan elvégezhető módszer segítségével. A kezdeti időszakban elvégzett munkával értékes órákat takaríthatunk meg a későbbiek folyamán. Elérhetjük, hogy növényeink minimális gondozás mellet is szépen fejlődjenek, sőt, növelhetjük a betelepített fajok számát is.

Szerves anyagok adagolása

A talaj állagát, tápanyagtartalmát, vízelvezető és vízmegkötő képességét már a növények eltüntetése előtt érdemes javítani. A szerves anyagok mindenféle talajtípusra kedvező hatást fejtenek ki. Kötött talajnál a szerkezet lazításával javítják a vízelvezetést. Ezzel éppen ellenkező, jótékony hatást váltanak ki a laza szerkezetű, homokos talajoknál azáltal, hogy nagyobb rögök képződnek, melyek jobban megtartják a nedvességet. A talajjavító szereket el lehet teríteni nagyobb területen, de kisebb adagokban, egy-egy növény elültetésénél, ugyanúgy fel lehet használni. Komposztként már elültetett növények tövéhez szintén szórhatunk szerves talajjavító anyagokat.

Állati trágyák és iparilag előállított talajjavítók

  • Állati trágyák: Állati trágyát ugyan nagy mennyiségben érdemes a laza szerkezetű talajhoz keverni, bár hátrányaival is számolnunk kell. A trágya változó mennyiségekben tartalmaz tápanyagokat, ráadásul gyomnövények magvai is találhatóak bene. Lehetőség szerint lótrágyát alkalmazzunk kertünk talajának javításához, mivel lazább, szárazabb állagú. A baromfi trágya magas, tápanyagtartalommal rendelkezik, ám kiégeti a fiatal gyökérhajtásokat. Bármilyen állati eredetű trágyát használunk – fontos, hogy kellőképpen érett állapotú legyen, mielőtt a talajba keverjük. Ha túl friss a trágya, kazalba kell rakni, míg le nem bomlik. A bomlási folyamat egy évig is eltarthat.
  • Talajjavítók: A talajjavítók állati eredetű trágyából állítják elő, de már lebomlott és koncentrált formában kaphatók. Gyomnövényektől mentesek, szállításuk az állati eredetű trágyához képest jóval egyszerűbb.

 

Növényi alapú talajjavítók

  • Kerti komposzt: A korhadt növényi anyagokból képződő komposzt magas tápanyagtartalma miatt kiváló talajjavító. Bár az összes kerti növényhez szükséges mennyiséget nehéz előállítani, egy komposzthalom vagy komposztláda hasznos eszköz a kerti hulladékok felszámolására.
  • Gombakomposzt: Gombakomposztot gombatermesztőktől szerezhetünk be. Általában magas a mésztartalma, ezért ne használjuk a savas kémhatást kedvelő növényekhez, illetve a már amúgy is erősen lúgos kémhatású talajhoz.
  • Kéregkomposzt: A kéregkomposzt kereskedelmi forgalomban kapható. Laza anyag, könnyen lehet vele dolgozni, ám lombtrágyázáshoz hasonlóan kevés tápanyagot tartalmaz.

 

Scroll to Top