Talaj takarás /Mulcsozás/

MULCSOZÁS

A mulcs olyan – általában szerves – anyag, amelyet a növények köré, a talaj felszínére terítünk. Megakadályozza, hogy a talajból a nedvesség elpárologjon, így kevesebb vizet kelt használnunk az öntözéshez, valamint csökken a gyomnövények csírázása is.

A MULCSOZÁS MÓDJAI

A növényeket ültetéskor, öntözés után kell mulcsréteggel körülvenni, hogy csökkenjen a vízveszteség . A mulcsréteg évről évre erősíti a növényt, s ez különösen a tavaszi, őszi esőzések idején fontos. Ha növényei nket – köztük – az árnyliliomokat – meg akarjuk védeni a házatlan és házas csigáktól, a mulcsréteg alá helyezzünk csigaölő szert. A puhatestűek a mulcsréteg alatt érzik igazán jól magukat, így nem hatásos, ha fölé helyezzük a méreganyagokat.

  • SZERVES MULCSOK 

A szerves trágyák mulcsként történő felhasználása javítja a talaj minőségét. Az érett komposzt, akárcsak az állati eredetű trágya, kiváló mulcsanyag, bomlásukkal a talajba tápanyagot  juttatnak. Kezelésük azonban nem túl egyszerű mivel nehéz elteríteni a növények között.

  • MESTERSÉGES MULCSOK

A kertészetekben kapható zsákba csomagolt, mesterséges mulcsanyagokat könnyű szállítani és kezelni. Közülük a két legkedveltebb fajta az aprított fakéreg és a vörösesbarna színű kakaóhéj.

  • DURVA SZEMCSÉJŰ KAVICS

A gyors vízelvezetést igénylő növények köré durva szemcséjű kaviccsal kevert mulcsréteget érdemes teríteni.

FÓLIATAKARÁS

A fekete műanyag fóliával végzett talajtakarás (lásd 15. oldal) elnyomja a gyomokat, és megvédi a talajt a kiszáradástól. Létezik egy drágább, perforált fólia is, mely esőzéskor átereszti a vizet. Ezt laza szerkezetű talajoknál érdemes használnunk, melyek még fólia alatt is hamar kiszáradnak. Terítsük le a fóliát a területre, melyet meg akarunk tisztítani. A fólia széleire rakjunk köveket Felszínére szórjunk aprított fakérget, így szebben fog mutatni. Miután a terület gyommentessé vált, a fóliát felszedhetjük. Talajtakaróként akár ott is hagyhatjuk, késsel pedig vághatunk rá nyílásokat. ahova beültethetjük a növényeket.

Éles késsel, ollóval vagy metszőollóval vágjunk X alakú nyílásokat a fóliába. Tűrjük befelé a füleket, hogy négyzet alakú ültetőlyukakat kapjunk.

Ássunk a növény gyökérlabdájánál nagyobb méretű gödröt. Óvatosan Szedjük szét a gyökereket, és helyezzük a növényt a gödörbe. A kiásott földdel temessük be a gödröt, és nyomkodjuk le.

Scroll to Top